Oedeemfysiotherapie Nijmegen

Oedeem is de medische term van een ophoping van vocht in het lichaam. Dit kan voorkomen bij kanker, als gevolg van bijvoorbeeld bestraling of chemotherapie. Maar het oedeem kan ook door bijvoorbeeld een ongeval, operatie, bloedvatproblemen of littekens etc. ontstaan.

Waarmee kan oedeemfysiotherapie u helpen?
De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht om weer vrijer te kunnen bewegen en klachten te verminderen.

Hoe gaan wij te werk?
Wij kijken naar waar de problemen van het oedeem (vocht) zich bevinden en waardoor deze veroorzaakt worden. Vervolgens stellen we een behandelplan met de doelen op. Het streven is het oedeem te verminderen of stabiliseren. Wij helpen u zelf inzicht te krijgen in het oedeem en adviseren u hoe hiermee om te gaan. Vochtafname stimuleren wij op verschillende manieren:

  • Manuele lymfedrainage: dit is een massagetechniek waarmee wij vocht verplaatsen delen van het lichaam zodat het afgevoerd worden.
  • Oefen- en ademtherapie: oefeningen die speciaal gericht zijn op stimuleren van de afvoer van oedeem.
  • Medical lymftaping: speciale tapetechniek om vocht in de juiste richting af te voeren.
  • Littekenbehandeling: dit zijn verschillende technieken om weefsel rondom het litteken soepel te krijgen.
  • Zwachtelen: doormiddel van compressie wordt het oedeem naar de lymfeklieren gedrukt voor vochtafvoer.

Indien nodig adviseren wij over therapeutisch elastische kousen of andere hulpmiddelen of verwijzen u naar een andere specialist.

Veelal is oedeemfysiotherapie een chronische aandoening. Dit houdt in dat de eerste 20 behandelingen door uw aanvullende verzekering worden vergoed, dan wel dat u deze zelf dient te betalen, of een combinatie hiervan. Vanaf behandeling 21 valt de therapie onder de basisverzekering. 

Als u meer informatie wilt neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.