Magnesium & kanker

Tijdens verschillende chemokeuren wordt het middel cisplatine gebruikt. Het is een veelgebruikt geneesmiddel voor tumoren in onder andere de eierstokken, baarmoeder, hoofd, hals en longen.

Voor het opnemen van magnesium spelen de nieren een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt er eerder een magnesium tekort optreed bij het gebruik van cisplatine. Waarschijnlijk verstoord cisplatine de energiehuishouding in de nierbuisjes waardoor er te veel magnesium in de urine blijft en deze dus niet goed wordt opgenomen.   

Annelies van Angelen: “Het is vooral belangrijk dat patiënten en behandelaars zich bewust zijn van magnesiumproblemen bij behandeling met cisplatine. Er is nog geen medicijn dat specifiek het magnesiumverlies kan tegengaan, behalve door ervoor te zorgen dat cisplatine zo snel mogelijk door de nieren het lichaam verlaat. Voorlopig is goed opletten en de inname van extra magnesium dus de beste oplossing.”  

Lees hier meer op de site van het Radboudumc

Magnesium is voor het menselijk lichaam belangrijk voor de stevigheid van het bot, de aanmaak van DNA en eiwitten én heeft een sleutelfunctie in zenuw- en spiercellen. Een tekort kan dus tot allerlei problemen lijden, zoals bijvoorbeeld spierkrampen.

Ben je op dit moment onder behandeling, vraag dan altijd de behandelend arts of een magnesiumbehandeling past binnen het behandeltraject. Veel gebruik van magnesium wordt afgeraden bij een verminderde nierfunctie en bij het gebruik van antibiotica.

U kunt hier een afspraak maken voor een magnesium pakking en/of massage.