Medical Taping

Medical taping, kinetisch tapen, elastisch tapen het is allemaal hetzelfde. Medical taping kan net dat beetje extra steun geven waardoor je je zeker voelt tijdens het sporten. Het is een elastische tape waardoor je wel de bewegingsvrijheid hebt om goed te kunnen bewegen. Het is géén oplossing voor een blessure! Heb je een blessure, ga dan naar een fysiotherapeut en kijk samen welke behandeling nodig is. Naast het tapen bij een blessure wordt medical tape ook gebruikt bij hooikoorts.

Medical taping bij sportblessures

Medisch tapen kan een klein onderdeel zijn van een behandelplan. Het kan helpen bij het ondersteunen van gewrichten, verminderen van pijn, bevorderen van herstel en verbeteren van de functie tijdens het sporten. Hier zijn enkele manieren waarop medisch tapen kan worden toegepast bij sportblessures:

  1. Ondersteuning van gewrichten: Door het aanbrengen van tape rond een gewricht, zoals de enkel of knie, kan medisch tapen extra ondersteuning bieden en stabiliteit bieden. Dit kan vooral nuttig zijn bij blessures zoals verstuikingen of instabiliteit van de gewrichten.
  2. Pijnverlichting: Medisch tapen kan helpen bij het verminderen van pijn door druk uit te oefenen op pijnlijke gebieden of door de proprioceptieve feedback te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld worden toegepast bij spierpijn, peesontstekingen of overbelasting.
  3. Verbetering van de bloed- en lymfecirculatie: Het juiste gebruik van tape kan de bloed- en lymfecirculatie bevorderen, waardoor zwelling kan verminderen en het herstelproces kan versnellen.
  4. Ondersteuning van spieren: Medisch tapen kan ook worden gebruikt om spieren te ondersteunen en de belasting op specifieke spiergroepen te verminderen. Dit kan helpen bij het voorkomen van verdere blessures of het beschermen van spieren tijdens het herstelproces.

Medical taping kan het beste worden gecombineerd met andere behandelingen, zoals oefeningen, revalidatie en rust, afhankelijk van de aard en ernst van de blessure. Hiervoor kunt u een afspraak maken voor fysiotherapie.

Medical taping bij hooikoorts

Er is enige discussie over de effectiviteit van medisch tapen bij hooikoorts. Medisch tapen, ook bekend als kinesiotaping, is een techniek waarbij elastische tape op de huid wordt aangebracht om verschillende doelen te bereiken, zoals het verminderen van pijn, het ondersteunen van spieren en het verbeteren van de bloed- en lymfecirculatie.

Er zijn enkele theorieën over hoe medisch tapen hooikoortssymptomen zou kunnen verminderen. Sommige mensen geloven dat het tapen van specifieke punten op het lichaam kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de doorstroming van lymfevocht, waardoor symptomen zoals een verstopte neus, niezen en jeukende ogen verminderd zouden worden.

Hoewel er enkele anekdotische bewijzen zijn die suggereren dat medisch tapen enige verlichting kan bieden bij hooikoorts, is er momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode effectief is. In de praktijk zien we dat tapen bij hooikoorts bij vele werk. Daarom bied PROO Fysio Nijmegen het tapen van hooikoorts los van de fysiotherapie aan.

Ook met hooikoortsklachten kunt u een afspraak maken.